Asbestattest Mechelen

Asbestattest Mechelen nodig?

Verkoop je een huis of appartement in de regio Mechelen? Dan heb je een asbestattest nodig. En dit zowel bij de verkoop als schenking van een woning die voor 2001 gebouwd werd en groter is dan 20 vierkante meter. Bij erfenissen is zo’n attest voorlopig niet aan de orde.

Een asbestattest wordt opgemaakt na een grondig onderzoek naar de aanwezigheid van asbest. Het beschrijft waar de schadelijke stof zich bevindt in het gebouw, in welke materialen het zit en wat de toestand van het asbest is.

Asbest is namelijk een materiaal dat tot 1993 veelvuldig gebruikt werd in de bouw en afwerking van woningen. Het inademen van losse asbestvezels van beschadigde toepassingen kan kanker veroorzaken.

Bovendien moet iedere eigenaar van een particuliere woning gebouwd voor 2001, uiterlijk tegen 2032 over een geldig asbestattest beschikken. Dus ook als je niet van plan bent je eigendom over te dragen. Reden om u goed te informeren wat betreft uw asbestattest Mechelen.

asbestattest Mechelen
asbestattest Mechelen

Hoe lang is een asbestattest geldig?

Een asbestattest Mechelen voor je woning is maximum 10 jaar geldig. Bij zware asbesttoepassingen met een of meer materialen die een hoog risico vormen, zoals asbest in leidingisolatie, wordt de geldigheid ingekort naar 5 jaar.

Op het voorblad van een asbestattest of asbestinventarisatie vind je welke acties je kan ondernemen om het asbest veilig te beheren of verwijderen. De inventarisatie voor een asbestattest is niet-destructief. Hierbij beschrijft de asbestdeskundige enkel de asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van uw woning. In hoofdzaak gaat het om rechtstreeks waarneembare materialen. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.

Bij het opstellen van een destructief asbestattest gebeurt dat wel. Een destructief asbestattest kan je nodig hebben bij afbraakwerken voor renovaties of bij het slopen van een gebouw. Dankzij de destructieve asbestinventaris kunnen asbestmaterialen veilig en selectief weggenomen worden voor de andere renovatie- of sloopwerken beginnen.

Asbestattest Mechelen nodig?

Om Vlaanderen, Antwerpen en dus ook Mechelen tegen 2040 asbestveilig te maken, moet alle asbest in slechte staat in woningen verwijderd worden.

Daarom heb je sinds 23 november 2022 een asbestattest nodig bij de overdracht van een woning die gebouwd is voor 2001.

Vraag je asbestattest Mechelen nu aan bij Tessadvies. We bezorgen je graag een vrijblijvende offerte op maat. Na goedkeuring plannen we een plaatsbezoek in. We helpen u graag verder.

asbestattest Mechelen