Asbestdeskundige in Antwerpen

Wil je jouw woning in Antwerpen verkopen of schenken? Dan heb je sinds 23 november 2022 een geldig asbestattest nodig bij het ondertekenen van het compromis. Enkel een erkend asbestdeskundige kan dit attest uitreiken na een grondig onderzoek en het nemen van stalen in je woning. Het attest beschrijft waar de schadelijke stof zich bevindt, in welke materialen het zit en wat de toestand van het asbest is. Op het voorblad van een attest vind je welke acties je kan ondernemen om het asbest veilig te beheren of verwijderen.

Vertrouw op een gecertificeerd asbestdeskundige

Ben je van plan je woning over te dragen, maak dan meteen een afspraak met een gecertificeerd asbestdeskundige. Deze deskundigen volgen een volwaardige opleiding, erkend door OVAM. Daarna leggen ze bij OVAM een examen af. Enkel asbestdeskundigen die door OVAM erkend worden en over de juiste verzekeringen beschikken, kunnen een geldig asbestattest uitreiken.

Wat doet een asbestdeskundige?

Na een goedgekeurde offerte vul je een opdrachtformulier in, waarmee je toestemming geeft om je woning te inspecteren. Tijdens het plaatsbezoek onderzoekt de asbestdeskundige alle ruimtes van je woning en neemt stalen van die materialen die ze willen laten analyseren in het labo. Dit onderzoek is niet invasief: er wordt dus niets beschadigd om stalen te kunnen nemen, tenzij je hier expliciet om vraagt. Wanneer de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, stelt de deskundige het attest op. Na de betaling van de factuur ontvang je het asbestattest. Dat attest blijft bij de woning in de woningpas, ook als de nieuwe eigenaar het pand zou verkopen.

asbestdeskundige Antwerpen
asbestdeskundige Antwerpen

Heb ik een asbestattest nodig?

Onderteken je een compromis voor de overdacht van een woning, dan moet je als eigenaar een asbestattest voorleggen, zowel bij de verkoop als schenking van een woning die voor 2001 gebouwd werd en groter is dan 20 vierkante meter. Bij erfenissen is zo’n attest voorlopig niet aan de orde.

  • Gaat het om de verkoop of schenking van een appartement? Dan is zo’n attest enkel voor de privatieve ruimtes verplicht.
  • Vanaf 1 mei 2025 geldt de maatregel ook voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.
  • Vanaf 2032 geldt een generieke plicht en zal voor elke particuliere woning een asbestattest nodig zijn, ook als je niet van plan bent je eigendom over te dragen.

Hoe lang is een asbestattest geldig?

Een asbestattest is maximum 10 jaar geldig. Bij zware asbesttoepassingen met een of meer materialen die een hoog risico vormen, zoals asbest in leidingisolatie, wordt de geldigheid ingekort naar 5 jaar. Verwijder je bij een renovatie asbest en wil je je woning verkopen, vraag dan binnen het jaar een nieuw onderzoek door een erkend asbestdeskundige aan om een nieuw asbestattest te bekomen.

Wil je bij de renovatie van je woning precies weten waar zich asbest bevindt, ook dan doe je een beroep op een asbestdeskundige.

Asbest opsporen in je woning

Is je woning voor 2001 gebouwd? Dan is de kans reëel dat er asbest gebruikt is bij de bouw ervan. Waar het asbest zit, is voor een leek moeilijk uit te maken. De meeste mensen kennen enkel de herkenbare grijze asbestleien en golfplaten, maar er zijn nog heel wat andere toepassingen, zoals koord in kachels en elektriciteitskabels, mastiek of leidingisolatie. In oudere woningen zit het overal.

Enkel een erkend asbestdeskundige kan je precies vertellen waar het asbest zich in je woning bevindt. Op basis van hun ervaring en het laboratoriumonderzoek bepalen ze exact waar asbest in je woning zit en wat de toestand ervan is. Enkel beschadigd asbest is gevaarlijk voor je gezondheid en kan je maar beter veilig (laten) verwijderen. Al valt niet uit te sluiten dat er de komende jaren ook wetgeving in voege komt die je verplicht alle asbest te (laten) verwijderen.

Hoeveel kost een asbestattest?

De prijs van je asbestattest hangt af van het aantal asbeststalen dat genomen wordt. Een lage prijs betekent in veel gevallen helaas dat het onderzoek niet secuur is uitgevoerd en mogelijk opnieuw moet gebeuren. Om niet voor onaangename verrassingen te komen, vindt een onderzoek steeds plaats na een goedgekeurde offerte.

Vraag uw offerte aan
asbestdeskundige Antwerpen
asbestdeskundige Antwerpen

Wie is Tessa Van houcke?

Tessa Van houcke heeft haar sporen verdiend in de wereld van vastgoed. Ze stond in 2008 mee aan de start van sleutel-op-de-deur-firma BouReno. Een paar jaar later stapte ze mee in projectontwikkelingsbedrijf S-Pro en in 2016 richtte ze TessInvest op. Daar houdt ze zich bezig met de aankoop, renovatie en wederverkoop van interessante panden. Die ervaring neemt ze mee als erkend asbestdeskundige, want begin 2023 kwam de naamsverandering TessAdvies en werd het luik asbest opgenomen. Tessadvies is hoofdzakelijk actief in de regio's Bornem - Puurs-Sint-Amands - Boom - Willebroek - Mechelen - Hemiksem - Niel - Schelle - Antwerpen - ...