Asbestattest Antwerpen

Een asbestattest Antwerpen wordt opgemaakt na een grondig onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in een gebouw. Het beschrijft waar de schadelijke stof zich bevindt, in welke materialen het zit en wat de toestand van het asbest is. Op het voorblad van een attest of asbestinventarisatie vind je welke acties je kan ondernemen om het asbest veilig te beheren of verwijderen.

Enkel een asbestdeskundige die erkend is door OVAM kan een geldig asbestattest Antwerpen uitschrijven. Zoals Tessa Van houcke van Tessadvies, hoofdzakelijk actief in de regio's Bornem - Puurs-Sint-Amands - Boom - Willebroek - Mechelen - Hemiksem - Schelle - Niel - Antwerpen - ... Tessadvies helpt u graag verder met professioneel advies.

Waarom heb je een asbestattest nodig?

Asbest is een materiaal dat tot 1993 veelvuldig gebruikt werd in de bouw en afwerking van woningen. Het inademen van losse asbestvezels van beschadigde toepassingen kan kanker veroorzaken.

Om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken, moet alle asbest in slechte staat in woningen verwijderd worden. Daarom heb je sinds 23 november 2022 een asbestattest nodig bij de overdracht van een woning die gebouwd is voor 2001.

Tegen 2034 word je verplicht om asbestcement in daken, gevels en losgebonden asbesttoepassingen te verwijderen. Andere toepassingen in slechte staat volgen tegen 2040. Reden dus om je asbestattest Antwerpen aan te vragen. Wacht dus niet langer.

asbestattest Antwerpen

asbestattest Antwerpen
asbestattest Antwerpen

Wanneer heb je een asbestattest nodig?

Onderteken je een compromis voor de overdacht van een woning, dan moet je als eigenaar een asbestattest voorleggen, zowel bij de verkoop als schenking van een woning die voor 2001 gebouwd werd en groter is dan 20 vierkante meter. Bij erfenissen is zo’n attest voorlopig niet aan de orde.

  • Gaat het om de verkoop of schenking van een appartement? Dan is zo’n attest enkel voor de privatieve ruimtes verplicht.
  • Vanaf 1 mei 2025 geldt de maatregel ook voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.
  • Vanaf 2032 geldt een generieke plicht en zal voor elke particuliere woning een asbestattest nodig zijn, ook als je niet van plan bent je eigendom over te dragen.

Hoe lang is een asbestattest geldig?

Een asbestattest Antwerpen is maximum 10 jaar geldig. Bij zware asbesttoepassingen met een of meer materialen die een hoog risico vormen, zoals asbest in leidingisolatie, wordt de geldigheid ingekort naar 5 jaar. Verwijder je bij een renovatie van je woning te Antwerpen asbest en wil je je woning verkopen, vraag dan binnen het jaar een nieuw onderzoek door een erkend asbestdeskundige aan om een nieuw asbestattest Antwerpen te bekomen.

Asbestattest te Antwerpen

Wil je je woning verkopen of schenken, maak dan een afspraak met een door OVAM erkend asbestdeskundige zoals Tessadvies uit Antwerpen. Na een goedgekeurde offerte maakt Tessa Van houcke een opdrachtformulier op, zodat je woning geïnspecteerd kan worden.

Tijdens het plaatsbezoek onderzoekt de asbestdeskundige alle ruimtes van je woning en neemt stalen van materialen voor analyse in het labo. Wanneer de onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, stelt de deskundige het attest op. Na de betaling van de factuur ontvang je het asbestattest Antwerpen. Dat attest blijft bij de woning in de woningpas, ook als de nieuwe eigenaar het pand zou verkopen.

Zit er asbest in mijn woning?

Is je woning voor 2001 gebouwd? Dan is de kans reëel dat er asbest in je woning zit. De meeste mensen kennen enkel de herkenbare grijze asbestleien en golfplaten, maar er zijn nog heel wat andere toepassingen, zoals koord in kachels en elektriciteitskabels, mastiek of leidingisolatie. In oudere gebouwen zit het quasi overal.

Enkel een erkend asbestdeskundige kan je precies vertellen waar het asbest zich in je woning bevindt. Neem contact op met een professional om uw situatie concreet te maken.

asbestattest Antwerpen
asbestattest Antwerpen

Wat is de prijs van een asbestinventaris?

Bij een asbestonderzoek worden steeds stalen genomen om de precieze samenstelling van de gebruikte materialen in je woning te achterhalen. De prijs van je asbestattest Antwerpen hangt af van het aantal stalen. Een lage prijs betekent in veel gevallen helaas dat het onderzoek niet nauwkeurig is uitgevoerd en mogelijk opnieuw moet gebeuren. Om niet voor onaangename verrassingen te komen, vindt een onderzoek steeds plaats na een goedgekeurde offerte.

Vraag uw offerte aan

Wie is Tessa Van houcke?

Tessa Van houcke heeft haar sporen verdiend in de wereld van vastgoed. Ze stond in 2008 mee aan de start van sleutel-op-de-deur-firma BouReno. Een paar jaar later stapte ze mee in projectontwikkelingsbedrijf S-Pro en in 2016 richtte ze TessInvest op. Daar houdt ze zich bezig met de aankoop, renovatie en wederverkoop van interessante panden.

Die ervaring neemt ze mee als erkend asbestdeskundige, want begin 2023 kwam de naamsverandering TessAdvies en werd het luik asbest en asbesthoudende materialen opgenomen. Heeft u een asbestattest Antwerpen nodig, maak dan een afspraak met Tessa. Ze helpt u graag verder en zorgt ervoor dat u een asbestinventaris op maat van uw eigendom ontvangt. Op naar een asbestveilig Vlaanderen.

Video

OVAM: Asbest in verschillende soorten materialen

Video

Inspectie SZW: de risico's van asbest voor werknemers